Netflix indtjening er hamret af en stærk amerikansk dollar

Netflix (NFLX -1,54 %) aktien noterede et pænt lille rally i hælene på selskabets resultater for andet kvartal 2022. Aktiekurserne steg omkring 25 % i dagene efter kvartalsrapporten. Globale abonnenttab og deraf følgende indtægter faldt ikke så meget som forventet, og aktionærerne var begejstrede for at gøre det til en sejr.

Men Netflix er ikke på vej (i hvert fald ikke endnu). Skyld skylden på den historiske stigning i den amerikanske dollar over for de fleste andre valutaer. For Netflix’ forretningsmodel skader en stærk amerikansk dollar rentabiliteten alvorligt. Indtil modvinden stilner, er banebrydende streamingaktier ikke så billige, som det ser ud til.

Den ødelæggende valutaeffekt på driftsindtægterne

På trods af et nettotab på en million betalende abonnenter fra det foregående kvartal, steg Netflixs omsætning faktisk 8,6 % år-over-år i andet kvartal. Flere abonnenter i forhold til året før og højere abonnementsgebyrer bidrog til stigningen i omsætningen.

Valutakurser reducerede dog den realiserede omsætning med 339 millioner USD sidste kvartal. Eksklusive valuta ville Netflix-salget være steget 13 % år-til-år.

Det har aktionærerne dollaren at takke for. Hvordan? I et forsøg på at dæmme op for inflationen hævede den amerikanske centralbank aggressivt renten for at berolige økonomien. En bivirkning af Feds handling er en styrkelse af den amerikanske dollar over for andre valutaer. Faktisk var dollarens hurtige stigning intet mindre end historisk, da Fed gik fra næsten nul renter til tæt på 2 % på meget kort tid. I skrivende stund er dollaren steget omkring 15 % over for euroen i løbet af det seneste år og 25 % over for den japanske yen. Det er en lignende historie for andre udenlandske valutaer.

Når en multinational som Netflix foretager et salg i udlandet, skal den så konvertere den udenlandske valuta tilbage til amerikanske dollars til finansiel rapportering og betaling af udgifter. Når dollaren stiger i forhold til den udenlandske valuta, mindsker det værdien af ​​det oprindelige salg. Det er en modvind, som har påvirket mange andre virksomheder på det seneste.

Udvekslingen er dog særligt problematisk for Netflix. På grund af den negative valutaeffekt (plus $150 mio. i medarbejderfratrædelsesgodtgørelse og omkostninger til værdiforringelse af fast ejendom) var en beskeden år-over-år indtægtsgevinst i andet kvartal næsten 15% år-til-år nedgang driftsresultatet til 1,58 mia. Frit cash flow (driftsindtægt minus kapitaludgifter) var kun $13 millioner.

Udsigterne for tredje kvartal er endnu værre, da Netflix siger, at 60 % af dets omsætning kommer fra internationale markeder, men næsten alt dets udgifter er i amerikanske dollars. Derfor forventes en forventet omsætningsstigning på 5 % år-til-år at resultere i et fald på 29 % år-til-år i driftsresultatet (sammenlignet med et fald på 3 %, hvis de eksklusive valutakurser). Dette indebærer, at driftsoverskuddet kun vil være 1,25 milliarder dollars i tredje kvartal.

Modvinden kan vende senere, men pas på forretningsmodellen

Selvfølgelig kan dette valutaproblem blive positivt på et tidspunkt. Hvis Fed stopper med at hæve renten senere i år eller næste år – eller hvis Fed endda er tvunget til at begynde at sænke renten igen, hvis økonomien tager en drejning – kan dollaren give nogle af sine gevinster tilbage over for udenlandsk valuta. I dette tilfælde kunne Netflix øge sin omsætning og fortjeneste.

Men indtil videre viser valutakurserne sig at være et træk på, hvad der allerede er en forretningsmodel med lav margin. På frit cash flow-basis opnåede Netflix et sølle overskud på 140 millioner dollar sidste år på en omsætning på 31 milliarder dollar. (Nettoindkomsten var $5,1 milliarder sidste år, meget højere på grund af den finansielle bogføring af dets udgifter til oprettelse af indhold, hvor den realiserer disse omkostninger over tid, sammenlignet med et indledende engangsbeløb for indhold ved rapportering af frie pengestrømme).

Med andre ord er Netflix måske ikke den billige aktie, det ser ud til (20 gange over 12 måneders indtjening pr. aktie i skrivende stund). Med den amerikanske dollar væsentligt højere end for et år siden, ser rentabiliteten ud til at blive ramt på præcis det forkerte tidspunkt.

Nicholas Rossolillo har ingen position i de nævnte aktier. Dets kunder kan have positioner i de nævnte aktier. The Motley Fool har indlæg og anbefaler Netflix. The Motley Fool har en afsløringspolitik.