Afrikansk fodbold lancerer superligaen midt i store økonomiske tab

FIL - Præsident for Det afrikanske fodboldforbund Patrice Motsepe, venstre, og FIFA-præsident Gianni Infantino holder Africa Cup of Nations-trofæet 2022 efter den sidste fodboldkamp mellem Senegal og Senegal Egypten på Olembe Stadium i Yaounde, Cameroun, den 6. februar 2022. Motsepe er klar til at lancere en superliga med 24 klubber, som den mener vil revolutionere fodbolden på kontinentet og blive dens rigeste konkurrence.  Lanceringen, der er planlagt til senere onsdag den 10. august 2022, kommer, da Motsepes organisation rapporterede et tab på næsten 50 millioner dollars sidste år.  (AP Foto/Søndag Alamba, fil)

FIL – Præsident for Det afrikanske fodboldforbund Patrice Motsepe, venstre, og FIFA-præsident Gianni Infantino holder Africa Cup of Nations-trofæet 2022 efter den sidste fodboldkamp mellem Senegal og Senegal Egypten på Olembe Stadium i Yaounde, Cameroun, den 6. februar 2022. Motsepe er klar til at lancere en superliga med 24 klubber, som den mener vil revolutionere fodbolden på kontinentet og blive dens rigeste konkurrence. Lanceringen, der er planlagt til senere onsdag den 10. august 2022, kommer, da Motsepes organisation rapporterede et tab på næsten $50 millioner sidste år. (AP Foto/Søndag Alamba, fil)

PA

En ny superliga med 24 klubber, der har til formål at revolutionere fodbolden i Afrika og blive dens rigeste konkurrence, blev lanceret af præsidenten for Afrikansk fodbold, Patrice Motsepe, onsdag, kun få timer efter, at hans organisation annoncerede et tab på næsten 50 millioner dollars for det sidste år.

Motsepe fortalte CAFs generalforsamling i Arusha, Tanzania, at CAF African Super League vil tilbyde en samlet præmiepulje på $100 millioner, mere end fem gange mere end den nuværende African Champions League.

Den nye konkurrence er sat til at starte i august 2023, og den vindende klub vil modtage 11,5 millioner dollars i sin indledende sæson, sagde Motsepe ved en lanceringsbegivenhed efter generalforsamlingen. Hvert af de 24 deltagende hold vil modtage $2,5 millioner på forhånd for at dække deres udgifter.

CAF og Motsepe annoncerede ikke, hvilke 24 afrikanske klubber, der ville deltage i den første sæson, og gav heller ikke detaljer om det nøjagtige format. Han sagde, at der ville komme en anden meddelelse om et par måneder.

FIFA-præsident Gianni Infantino deltog i CAFs generalforsamling og lanceringen. Han har tidligere givet sin støtte til en afrikansk superliga og skulle også have givet støtte bag kulisserne til sidste års dødsdømte europæiske superliga, før han senere tog afstand fra den.

Mens den afrikanske superligas $100 mio. er overskygget af UEFA Champions League – med $2 mia. fordelt mellem europæiske klubber i præmiepenge – ville det stadig være Afrikas rigeste konkurrence.

Selv Africa Cup of Nations, det kontinentale showpiece for landshold, har lige under 30 millioner dollars i præmiepenge. Senegal rejste $5 millioner for at vinde turneringen i februar.

“Det er et projekt, der vil få afrikansk klubfodbold til at skinne… ud over Afrika også,” sagde Infantino om den foreslåede konkurrence.

Motsepe gav dog ingen konkrete detaljer om, hvor pengene til at finansiere den nye CAF interkontinentale liga kom fra, da det afrikanske fodboldorgan er i økonomiske vanskeligheder. CAF-tal udgivet onsdag viste, at det registrerede et nettotab på 44,6 millioner dollars i 2020-2021, og nogle nylige medierapporter hævdede endda, at CAF reelt er gået konkurs lidt over et år, år efter begyndelsen af ​​præsidentperioden for den sydafrikanske minemilliardær.

Sammen med $100 millioner sagde Motsepe, at yderligere $50 millioner ville blive stillet til rådighed for at hjælpe med at betale spillere og beholde nogle af kontinentets toptalenter i Afrika.

Motsepe sagde i sidste måned, at CAF var blevet “oversvømmet med investorer og sponsorer”, men han har endnu ikke annonceret en større handelsaftale for Africa Super League.

“Vi tror på, at vi kan ændre afrikansk fodbolds ansigt,” sagde Motsepe og gentog, at der var stor interesse fra forretningspartnere. “Vi indsamler 100 millioner dollars… og vi er overbeviste om, at det vil gå langt for at forbedre kvaliteten og standarden for afrikansk fodbold.”

Idéen om en superliga for Afrika blev først fremsat for to år siden, og Infantino har været tæt forbundet med projektet fra starten, med nogle spekulationer om, at han er drivkraften bag det. Infantino sagde, at han var “heldig at deltage i nogle af møderne”.

Tidligere på CAFs generalforsamling kaldte Motsepe Infantino for “en afrikansk bror baseret i Europa” og sagde, at CAF’s 54 medlemslande ville stemme på ham ved FIFAs præsidentvalg næste år, næste år i Rwanda.

Kommentaren ville sandsynligvis udløse fornyet kritik af, at CAF under Motsepe er for tæt på Infantino, som brugte sin indflydelse ved roret i verdensfodbolden til at sikre, at Motsepe blev valgt uophørligt som præsident for CAF i marts 2021, selvom sydafrikaneren ikke har nogen. tidligere erfaring med international fodbold. administration.

CAF er den næststørste kontinentale fodboldorganisation efter UEFA og giver en stor stemmeblok til FIFA-lederkapløbet. For mange fulgte Infantino en taktik, der ligner sin forgænger Sepp Blatter, hvis charmeoffensiv i Afrika hjalp ham med at sikre en stor del af disse 54 stemmer og forblive ved magten i næsten 20 år.

I sidste måned svarede Motsepe på kritik af, at han var en ‘marionet’ for Infantino, noget der har forfulgt ham, siden han blev valgt med Infantinos hjælp.

“Der er ting, vi er enige om, og nogle ting er vi ikke,” sagde Motsepe ved Women’s Africa Cup i Marokko. “Jeg fokuserer på at handle og tjene penge på afrikansk fodbold, og denne Infantino-ting er gammel nyhed for mig.”

Infantino modtog et stort indrammet billede af Mount Kilimanjaro fra Tanzanias premierminister, Kassim Majaliwa, under generalforsamlingens møde i onsdags, mens Motsepe gav FIFA-præsidenten en høj klapsalve og overtalte delegerede til mødet til at deltage i bifaldet.

___

Mere AP-fodbold: https://apnews.com/hub/soccer og https://twitter.com/AP_Sports